Кайсы нан пайдалуу — жаңыбы же кечээкиби? деген суроо керектөөчүлөрдүн арасында көптөн бери талаш-тартыш жаратып келет. Бир караганда жаңы бышкан нан жыты жана жумшактыгы менен өзүнө тартып турат, бирок гастроэнтеролог Рустем Садыков аныктагандай, жаңы нан тамак сиңирүү үчүн дайыма эле идеалдуу боло бербейт.
Жаңы бышырылган нандын курамында нымдуулук жана көмүр кычкыл газы жогору болгондуктан, ичегидеги дискомфортту жаратат. Бул крахмалды жана глютенди сиңирүүнү кыйындатат. Бул ичеги-карын оорулары менен жабыркагандар үчүн өзгөчө маанилүү. Адистердин айтымында, гастрит жана ичеги-карын оорулары менен жабыркагандарга ысык нан сунушталбайт.
Бирок бышыргандан кийин 12-24 сааттан кийин нандын сиңирилишин жеңилдеткен өзгөрүүлөр болот. Нандагы крахмал анын структурасын жарым-жартылай өзгөртөт, бул анын кандагы канттын деңгээлине таасирин азайтат. Ошондой эле, эгерде нан ачытылган камырдан жасалган болсо, ачытуу процесси уланып, анын сиңирүү жөндөмдүүлүгүн жакшыртат.
Адистин айтымында, эскирген нан бузулган азык эмес. Ал нымдуулукту жоготот, бул анын гликемиялык активдүүлүгүн азайтат жана канттын деңгээлин көзөмөлдөөгө жардам берет. Мындан тышкары, анын жай сиңирүү узакка созулган токчулукка өбөлгө түзөт.