Медициналык изилдөөлөр кофе ден соолукка сөзсүз пайдалуу экенин далилденди. Бирок, мунун баары эмес, бул тууралуу диетолог, гастроэнтеролог, медицина илимдеринин кандидаты Ирина Бережная билдирди.
Дарыгер Түштүк Кореяда 36 миң киши катышкан изилдөөнүн кофе ичкендердин ичпегендерге караганда холестерин жана кан басымы жакшы экенин көрсөткөнүн айтты. Бул суусундук 2-типтеги кант диабети менен ооруган бейтаптардын сакайышына да жакшы таасирин тийгизип, инфаркттын кайталануу коркунучун азайткан.
Бережная табигый кофе гана ден соолукка пайдалуу экенине көңүл бурду. Анын айтымында, тез даярдалган суусундуктарды өндүрүүдө дан эгиндери ар кандай манипуляцияларга дуушар болушат. Ошондуктан алар табигый даамын, жытын жана пайдалуу заттарын жоготот. «Өндүрүүчүлөр даамдын жетишсиздигин химиялык кошулмалар менен толтурууга аракет кылып жатышат. Мындай кофени ичүү бөйрөк үстүндөгү бездерге сокку болуп, кан басымды жогорулатат», — деп түшүндүрдү диетолог.
Дарыгер кофеинден ажыратылган кофени жана автоматтарда сатылган жасалма кошулмалары бар кофени өзгөчө зыяндуу варианттар деп эсептейт. Ал ошондой эле ичимдикке сироп, кант, көп сандагы сүт жана каймак кошуу адатын таштоого чакырды. Анткени бул анын калориясын бир топ жогорулатат. Бир чыны табигый кофеде эки гана килокалория бар, ал эми капучинодо 150 килокалория бар, деп белгиледи Бережная.