Эл аралык окумуштуулар тобу, анын ичинде Сваби университетинин (Пакистан) адистери анар жана анын мөмөлөр, кабыгы, майы, экстракты жана ширеси рактын алты түрүн өнүктүрүү ыктымалдыгын азайтарын аныкташты.
Аларга табарсык, эмчек, тери, өпкө жана жоон ичеги рагы кирет. Изилдөөнүн жыйынтыгы Food Science & Nutrition (FSN) илимий журналында жарыяланды.
Окумуштуулардын айтымында, антиоксиданттар анардын шишикке каршы жана сезгенүүгө каршы касиетинде негизги ролду ойнойт. Атап айтканда, полифенолдор, флавоноиддер жана таниндер сезгенүүнү азайтууга, шишик клеткаларынын пайда болушуна жол бербөөгө жана алардын өсүшүн жайлатууга жардам берет.
Мындан тышкары, окумуштуулар анарды үзгүлтүксүз колдонуу метастаздардын — рактын башка органдарга жайылышынын коркунучун азайтарын белгилешет. Бул мөмө ошондой эле клетчаткага, минералдарга жана витаминдерге бай, бирок майы жана калориясы аз, бул рак оорусунун коркунучтуу факторлорунун бири болгон ашыкча салмак менен күрөшүүдө пайдалуу.